Маркетингова стратегия – Промяна преди да се наложи

М

Дори най-добрите маркетингови стратегии трябва да бъдат преразгледани, ако не и преразгледани. Промените в пазарната среда могат драстично да променят маркетинговия микс и продуктовите ви планове. Маркетинговата стратегия трябва да се разглежда като процес, което означава, че най-добре заложените маркетингови планове ще се променят рано или късно.

Стратегическата промяна може да бъде причинена от много сили; понякога промяната е заплаха, докато друг път може да бъде възможност. Всичко зависи от това как е дефиниран вашият продукт или бизнес; освен това, как реагирате, може да е най-големият фактор за бъдещия ви успех.

Понякога пазарът се развива и търсенето на оферта се променя. Например, затлъстяването нараства драстично в Северна Америка; поради това хората стават все по-„разбирани с етикети на храните“ относно калориите, мастните грама, захарта, въглехидратите и протеините. Ресторантите за бързо хранене трябва да отговорят със салатни барове, по-добро разкриване на хранителната информация и по-слаби продукти.

Друг източник на стратегическа промяна са технологичните иновации. Тъй като микропроцесорите увеличават скоростта и способността си за обработка, по-старите персонални компютри бързо остаряват. По-разрушителна технологична промяна може да бъде създаването на MP3 формат и музика за изтегляне. Музиката вече се купува по една песен, а не като албуми с песни.

Понякога пазарът се предефинира. Това често се дължи на конкуренцията или търсенето на клиентите. Днес нашата бърза култура изисква по-персонализирана връзка с информацията, която създаде уикита, блогове като този и раждането на IPTV (Internet Protocol Television). Този нов бизнес с информационно съдържание позволява на читателя или зрителя да получи „персонализирано съдържание“, когато го иска и когато иска.

Също така се променят маркетинговите канали. Днес интернет промени отношенията на клиентите с доставчиците. Вече не зависи от доставчика на образование за продукти и услуги, новият потребител е по-информиран и изтънчен от всякога. Всъщност потребителят е по-мощен и ще получи това, което иска, или ще намери друг доставчик.

За маркетинговия стратег предизвикателството е да предвиди промените и да поеме контрола върху тяхната съдба. Алтернативите за забавяне на действието или изненада могат да означават провал на бизнеса.

Както каза бившият изпълнителен директор на GE Джак Уелч, „Променете се, преди да се наложи“.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta