Технологии за електронна търговия – компютър, компютърни мрежи, интернет, интернет връзка

Т

Електронната търговия, както подсказва думата, означава правене на бизнес в интернет или онлайн. Обхватът на бизнеса може да включва:

o продажба на твърди стоки онлайн, като телефон, компютър или обувки

o Електронни стоки като електронни книги, mp3 музика, софтуер, графики или снимки

o продажба на идеи или услуги

За да продаде стоката, търговецът трябва да има уебсайт или виртуален магазин в интернет, за да може да продава стоките онлайн. Потенциален клиент намира този сайт, купува стоки от него, плаща на собственика с помощта на кредитна карта или чрез друг режим. Търговецът получава плащане и доставя стоките и подкрепя клиента. На практика това е електронната търговия в най-простия смисъл.

Между тези транзакции за електронна търговия са включени много технологии за завършване на продажбата. Например търговецът трябва да проектира и изгради уебсайт, разработен с помощта на сложен език за програмиране, наречен HTML. Търговецът трябва да регистрира име на домейн, за да идентифицира бизнеса си в интернет. Цялата информация и продукти от неговия онлайн магазин или бизнес се кодират и съхраняват на компютърния сървър на търговеца или се хостват от трета компания за уеб хостинг. За да може клиентът да намери сайта на търговеца, той се нуждае от компютър, който от своя страна е свързан със система, известна като интернет, за да може той да посети сайта на търговеца.

Персоналният компютър във връзка с електронната търговия

Компютър или персонален компютър е изчислително устройство или инструмент, изградени около микропроцесор. Той има много различни части – памет, твърд диск, модем и т.н. … които работят заедно. Нарича се още оборудване с общо предназначение. Общото предназначение означава, че можете да правите много различни неща с компютър. Можете да го използвате, за да пишете документи, да изпращате имейли, да сърфирате в мрежата и да играете игри.

Всеки поотделно компютърът може да се използва за ускоряване на обработката и съхраняването на информация като текстообработка. Може да се направи и за предаване и получаване на информация от други компютри. Тези компютри могат да говорят и обменят информация помежду си чрез общ компютърен език или протокол. Компютърът е най-ценната и основна технология, необходима за управление на електронната търговия и интернет бизнеса.

Компютърна мрежа във връзка с електронната търговия

Два или няколко компютъра могат да бъдат физически свързани и направени да комуникират с други компютри в локална мрежа (LAN). Терминът използване за описване на тази взаимовръзка се нарича мрежа. Мрежата на компютрите може да се осъществи чрез кабелна (кабелна) или безжична (радио) връзка. Обикновено свързването в мрежа или свързването на компютри е обект на ограничение на обхвата или разстоянието, тъй като сигналът и качеството на комуникацията ще се влошат с увеличаване на разстоянието. Компютърните мрежи се прилагат за повечето онлайн бизнес с интернет за ефективен и продуктивен бизнес за електронна търговия.

Интернет във връзка с електронната търговия

Интернет е система, която свързва компютърни мрежи. Интернет системата позволява взаимосвързване на компютри по целия свят. Това позволява на вашия компютър да получава съхранена информация от други компютри далеч.

Протоколът (TCP / IP) или езикът, когато компютърът комуникира в мрежа, е подобен на този, използван в интернет. Ето защо компютрите по целия свят се разбират, въпреки различния производител и място на производство.

Много компютри по целия свят се съхраняват с много и много информация. Интернет системата ги свърза. Ако имате достъп до Интернет, можете да четете, чувате и преглеждате цялата тази информация от собствения си компютър. Интернет е цялата причина за съществуването на електронна търговия и без интернет свързаност виртуалният онлайн бизнес напълно ще престане да съществува.

Телекомуникации във връзка с електронната търговия

Необходим е различен тип технология за предаване на информация от един компютър на друг на големи разстояния. Телекомуникационните компании се появяват, за да обслужват изискването за свързване на една компютърна мрежа с друга компютърна мрежа, използвайки различни видове технология за предаване.

Телекомуникацията е широк термин, тъй като обхваща също така не само комуникацията на данни като интернет, но включва и гласова телефония.

Телекомуникационните компании карат интернет бизнеса да постига интернет свързаност. Без тях човек никога не би могъл да пусне бизнеса си онлайн, тъй като само телекомуникационните компании могат да свързват мрежи на много големи географски разстояния.

Свързаност във връзка с електронната търговия

Свързаността е по-широк термин от мрежата. Мрежата се отнася до физическата (жична) или виртуална (безжична) връзка между компютрите. Свързаността се отнася до състоянието на свързване. Например компютър може да се синхронизира с телефон, музикален плейър и други устройства. Достъпът до интернет или състоянието на свързаност с интернет магистралата за информация е класически пример за свързаност.

Интернет свързаността е важна както в градските, така и в отдалечените от селските райони по света.

Някои региони страдат от липса на телекомуникационна инфраструктура, поради което услугата за достъп до интернет е много ограничена. За да се постигне свързаност с интернет, отдалечените села използват сателитна връзка, безжични радиосистеми и удължители за телефони с голям обсег. Някои общности са създали телецентрове, които служат като комуникационен център и външна връзка към останалия свят. Всички форми на свързаност, включително интернет, помагат да се прокара обхватът на интернет бизнеса като цяло.

Така че сте прочели за общия преглед на електронната търговия и нейните поддържащи технологии. Опитайте се да си представите и да си представите как електронната търговия се практикува и колко важни са тези технологии, за да го направят възможно.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta