Шесто поколение компютри

Ш

Технологичният напредък често се определя количествено и се идентифицира с терминологията „поколение“. Всяка година процесът на разработване на продукта се подобрява, това се счита за поколение. С всяко ново поколение компютър дънната платка и силициевият отпечатък намаляват и скоростта, мощността и мощността на паметта се увеличават.

Напредък на компютрите

Компютрите са изминали дълъг път от първото поколение вакуумни лампи за схеми и магнитни барабани с памет. Компютърът от първо поколение използва асемблерен език за програмиране или езици за програмиране на високо ниво за изпълнение на инструкции за потребителя. Тези ранни компютри изискваха много електричество, за да работят, а също така генерираха много топлина, която беше трудно да се измести.

Второто поколение замени вакуумните тръби с транзистори, които днес бяха основен компонент на микропроцесорите. Транзисторите са изобретени през 1947 г. в Bell Laboratories. Тези устройства са за предпочитане пред вакуумни тръби, които отделят значително количество топлина и забавят времето за обработка.

Транзисторите отвориха вратата за по-бърза обработка. Най-новите микропроцесори съдържат десетки милиони микроскопични транзистори. Без транзистора не бихме имали същото ниво на изчислителна мощност, каквото имаме днес.

Транзисторът е изобретен през 1947 г., но не вижда широко приложение в компютрите до края на 50-те години. Транзисторът беше далеч по-добър от вакуумната тръба. Това позволи на компютрите да станат по-малки, по-бързи, по-евтини, по-енергийно ефективни и по-надеждни от техните предшественици от първо поколение.

Третото поколение компютър включва интегрални схеми. Тези схеми често се наричат ​​полупроводници поради субстрата, използван за проектиране на веригата. Полупроводниците драстично увеличиха скоростта и ефективността на компютъра. Полупроводниците също намаляват общия отпечатък на компютъра. Тъй като полупроводниковите пакети стават по-малки, дизайнерите произвеждат по-малки лаптопи и настолни компютри. Минималистичните дизайнери и хиропрактици се радваха с намаляването на теглото и размера.

Четвъртото поколение бележи производството на компютри, каквито ги познаваме днес. Микропроцесорите бяха въведени в това поколение компютри. Скоростите на компютърната обработка нарастват експоненциално, тъй като „мозъкът“ на компютъра овладява сложни изчисления. Това поколение компютри позволи на производителите да намалят цената, за да направят компютрите достъпни за обикновеното домакинство. Компютрите обаче все още не бяха толкова рентабилни, колкото днес.

Петото поколение компютър добави изкуствен интелект към компютъра, за да подобри скоростта и ефективността на усъвършенстваните изчисления и графични дисплеи. Играта, експертните системи, естественият език, невронните мрежи и роботиката бяха всички възможности на компютъра от пето поколение.

Невронните мрежи бяха особено важни в това поколение компютри. Компютърът може да имитира действителните невронни синапси в човешкото тяло. С тези сложни математически модели се работи лесно с помощта на компютър от пето поколение. Въпреки това, учените все още се нуждаят от повече изчислителна мощ, за да извършват усъвършенствана роботика и други езикови изчисления.

Шесто поколение компютър

Технологията не само се подобрява, но и цената намалява с усъвършенстването на технологията. Шестото поколение компютър предоставя на потребителите възможността да имат повече мощност при по-малък отпечатък. Шестото поколение също представи гласово разпознаване. Подобрената технология позволява на компютъра да диктува и да разпознава думи. Компютрите имат способността да учат чрез различни усъвършенствани алгоритми.

Използването на нанотехнологии е характерно за компютрите от шесто поколение. Това значително увеличава времето за обработка на компютъра и помага на потребителите. Компютрите с множество процесори могат да извършват сложни изчисления и многозадачност. Когато един процесор може да изпълнява няколко задачи едновременно, това се счита за многозадачност.

Когато кубитите или квантовите битове обработват изчисления, това обикновено е по-бързо от конвенционалните компютри. Тази технология работи съвместно с процесора и паметта на компютъра. Сложните езици като английски, китайски, френски и испански се обработват лесно с помощта на кубити или квантови битове. Компютрите вече могат да разбират и интерпретират многобройни езици с новата модерна технология.

Този нов напредък ще позволи на учениците и хората с увреждания да произнасят команди в компютъра, без да докосват физическото устройство. Гласовото разпознаване също е полезно в лабораторни чисти помещения, хирургични операционни зали или дори при обслужване на клиенти. Гласовото разпознаване значително ще подобри способността на учения да създава нови технологии.

Гласово контролираните игри и приложенията за писане са лесни с приложенията от шесто поколение. Запалените геймъри ще гледат видеоигрите с невероятни детайли с реалистично движение. Паралелната обработка позволява по-бързи скорости за видео игри. Тъй като полупроводниковият отпечатък става по-малък чрез използването на нанотехнологии, потребителят има по-голяма гъвкавост при използването на компютъра.

Заключение

Шесто поколение изведе напредналите компютри на ново ниво с гласово разпознаване. Потребителите могат само да си представят какво ще донесе седмото поколение компютър. Потребителите ще се радват на тези нови постижения, докато се развиват.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta